Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 3, 2 i 1

Zdjęcie świnki w zagrodzie. Ma to być zobrazowanie bloga o tytule: "Uboczne produkty pochodzenia odzwierzęcego kategorii 3, 2 i 1".

Prowadzisz ubojnie? Zakład przetwórstwa mięsnego? A może jesteś zwyczajnie ciekawy, jak postępować z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego? Jeśli tak, to zapoznaj się z naszym blogiem. Podpowiadamy w nim, w jaki sposób można się legalnie pozbyć tego typu pozostałości, jak wygląda podział na kategorie, a także co należy do grupy odpadów kategorii 3 – tej, która nas najbardziej interesuje.

Odpady kategorii 3

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1069/2009, wszystkie odpady odzwierzęce dzielimy na trzy grupy. Ma to na celu ułatwić identyfikacje danej pozostałości, a także usystematyzowanie postępowania wobec danego odpadu. Zatem wyróżnia się następujące grupy pozostałości pochodzenia odzwierzęcego:

  • kategoria 1 – uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (UPPZ), które nie są przeznaczone do spożycia dla zwierząt (tj. są to tkanki i pozostałości odzwierzęce, które są zakażone chorobami zagrażającymi życiu człowieka i zwierzęcia),
  • kategoria 2 – UPPZ, które są treścią pokarmową zwierząt, produkty odzwierzęce, które są zakażone TSE, czy SRM, produkty zawierające niepożądane pozostałości – tj. hormony, leki, kokcydiastyki etc. – a także zwłoki zwierząt gospodarskich,
  • kategoria 3 – to pozostałości odzwierzęce od osobników, które zostały zakwalifikowane do spożycia, środki spożywcze niezagrażające człowiekowi ani zwierzęciu, wycofane produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty o najniższym ryzyku wywołania choroby lub zakażenia.

Najczęściej będziemy się stykać z kategorią odpadów nr 3, ponieważ pozostałe typy UPPZ zostaną odsiane na wcześniejszych etapach kontroli jakości. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkty zakażone różnymi chorobami i te, które po prostu nie są zdatne do spożycia. Co zatem zaliczamy do odpadów kategorii 3? Między innymi:

  • tusze i części tusz zwierząt poddanych ubojowi,
  • łby drobiu,
  • skóry, rogi, niektóre kości, łożyska, wełna,
  • pióra,
  • szczecina świńska,
  • krew zwierząt, która nie nadaje się do celów spożywczych,
  • pasza, która nie nadaje się do podania dla zwierząt z powodów zdrowotnych lub handlowych,
  • osad z centryfug powstały w wyniku produkcji mleka,
  • muszle skorupiaków,
  • produkty uboczne z produkcji jaj i nabiału,
  • jednodniowe kurczęta zabite w celach handlowych,
  • tkanka tłuszczowa zwierząt, która nie nadaje się do wykorzystania w produkcji żywności,
  • i inne odpady gastronomiczne.

Pozostałości tego rodzaju powstają w bardzo różnych placówkach produkcyjnych – nie tylko w ubojniach, czy rzeźniach. Ale także w zakładach produkcji wyrobów mlecznych, garbarniach, farmach futrzarskich, w gospodarstwach rolnych, w placówkach przetwórstwa mięsnego, a także po prostu na farmach, gdzie zwierzęta są hodowane, odżywiają się i kończą swój żywot.

W związku z tym, że tego rodzaju odpady odzwierzęce są bardzo wysokiego ryzyka – w końcu na procesy gnilne zachodzące w mięsie, czy innych tkankach zwierzęcych, nie trzeba długo czekać – trzeba zachować najwyższą ostrożność podczas gromadzenia takich pozostałości. Zwłaszcza jeżeli mamy do czynienia z pozostałościami, które mogły zostać zakażone chorobami zwierzęcymi. Do czego przydają się odpady kategorii 3? Co jeszcze zalicza się do odpadów gastronomicznych? Jak je składować? Czytaj dalej – a wszystkiego się dowiesz!

[CTA]

Odbiór odpadów gastronomicznych

Jeśli chodzi o odpady gastronomiczne – zaliczamy do nich po prostu innego rodzaju pozostałości po produkcji żywności. Z tym że w przeciwieństwie do UPPZ te pozostałością raczej pochodzą z restauracji, barów, zakładów produkcji żywności – niekoniecznie musi być to zatem związane z produktami odzwierzęcymi. Do tej kategorii możemy zaliczyć np. obierki po warzywach, oleje spożywcze, pozostałości po przeróbce mięsa, przeterminowane produkty, pozostałości po posiłkach klientów, czy też innego rodzaju odpadki z produkcji żywności.

Odpowiednia utylizacja i odbiór odpadów gastronomicznych jest ważny głównie ze względów sanitarnych. Tak jak UPPZ, te odpadki również stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia i warunków w naszym lokalu, czy zakładzie pracy. Produkty spożywcze szybko gniją, psują się, fermentują – w związku z czym wokół nich zaczyna się pojawiać nieprzyjemny zapach, robactwo, roznoszące choroby gryzonie etc.

Zatem należy przeprowadzić odpowiedni odbiór odpadów gastronomicznych – trzeba zamówić firmę, która zajmie się wywozem i utylizacją naszych pozostałości.

Jednak co może powstać z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, czy też odpadów gastronomicznych? Bardzo wiele przydatnych elementów, między innymi:

  • mączki mięsno – kostne, mączki rybne, mączki z krwi, produkty z krwi, tłuszcze zwierzęce,
  • karmy dla zwierząt domowych i gryzaki dla psów,
  • nawozy organiczne i polepszacze gleby,
  • produkty ze skór,
  • wełnę,
  • kosmetyki, produkty lecznicze weterynaryjne, wyroby medyczne,
  • produkty oleochemiczne i inne wyroby techniczne,
  • a także niektóre pozostałości odzwierzęce spala się w specjalnych piecach, dzięki czemu można wytworzyć energię cieplną,
  • za pomocą kompostowania, można przekształcić UPPZ, czy odpady gastronomiczne w biogaz.

Oczywiście mowa tutaj tylko o odpadach gastronomicznych i odpadach kategorii 3 – one jedynie nadają się np. do produkcji karmy dla psów. Pamiętajmy o tym, aby odpowiednio dbać o przetwarzanie naszych odpadów – szacuje się bowiem, że w całej UE produkuje się rocznie 20 mln ton odpadów tego typu – a w samej Polsce aż 2 mln.

Author: Joanna Pelka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *