Skup oleju gastronomicznego – najważniejsze informacje

W wielu lokalach gastronomicznych do przygotowania potraw stosuje się oleje roślinne. Wykorzystany produkt tego rodzaju to odpad, który odbierze od lokalu i zutylizuje skup oleju gastronomicznego.

Najczęściej wybieranym olejem przez właścicieli punktów gastronomicznych jest olej słonecznikowy. Dużym zainteresowaniem cieszy się również kukurydziany, z pestek winogron, rzepakowy i oliwa z oliwek. Wiele restauracji wykorzystuje również takie tłuszcze, jak: masło, margaryna czy smalec. W czasie głębokiego smażenia potraw wytwarza się odpad – olej posmażalniczy. Każdy właściciel lokalu chce się go w legalny sposób pozbyć i tutaj nasuwa się pytanie, w jaki sposób to zrobić? Obecnie możliwa jest sprzedaż zużytego oleju gastronomicznego do specjalnego punktu. Przedsiębiorstwo to musi posiadać odpowiednie pozwolenie na odbiór i transport oleju. Skup oleju gastronomicznego zapewnia darmowe pojemniki na zużyty olej, po napełnieniu których są zabierane i wymieniane na puste. Za każdym razem zostaje wystawiona Karta Przekazania Odpadu. Utylizacja oleju gastronomicznego jest możliwa dzięki wielu procesom. Odpowiednio przeprowadzone prace utylizacyjne, pozwolą otrzymać całkiem nowe produkty z odpadów takie, jak biopaliwo, czy olej do pieców opałowych.

Po co skupuje się zużyty olej gastronomiczny?

Ekologia to temat, którym powinien interesować się każdy. Czy tylko plastik, papier, szkło i metal można poddać procesowi recyklingu? Okazuje się, że również odpady spożywcze takie, jak olej do smażenia mogą zostać poddane przeróbce. Wiele osób zastanawia się, czy możliwa jest sprzedaż zużytego oleju gastronomicznego. Nasuwa się również pytanie, po co skupuje się zużyte oleje gastronomiczne? Odpowiedź jest jedna, w celu ich przetworzenia i zastosowania ponownego w innych, nowych funkcjach. Jest to rozwiązanie bardzo korzystne dla środowiska. Utylizacja oleju gastronomicznego to trudne zadanie, w wyniku którego zostaje on poddany procesom obróbki, by uzyskać nowy ekologiczny produkt, a przy okazji pozbyć się niechcianego odpadu. Zużyty olej gastronomiczny można magazynować w pojemnikach, jednak pomieścić w nich można niewielkie jego ilości, natomiast nadwyżkę substancji należy oddać do specjalnego punktu. Skup oleju gastronomicznego odbiera olejowy odpad od przedsiębiorstwa, które go wytwarza np. z lokalu serwującego potrawy smażone. Olej posmażalniczy po oczyszczeniu ponownie może znaleźć zastosowanie w budownictwie, przemyśle chemicznym i motoryzacji. Powstałe materiały są ekologiczne, dzięki czemu cały proces ma wpływ na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska. W efekcie przetworzenia oleju posmażalniczego w procesie hydrolizy i ekstrakcji, otrzymuje się biodisel. Produkt ten przypomina olej napędowy, jednak nie powoduje zanieczyszczenia środowiska siarką. Paliwo pozyskane ze zużytego oleju wykorzystywane jest również w celach opałowych. Przetworzony olej gastronomiczny stosowany jest również do produkcji tworzyw sztucznych. Odpad gastronomiczny podwyższa właściwości technologiczne i ułatwia obróbkę asfaltów, dzięki czemu tworzywa te można przetwarzać w niższej temperaturze. W wyniku tego działania koszty prac ulegają zmniejszeniu, a działania są bardziej efektywne. Rozwiązanie to stosowane jest w nowoczesnych pokryciach dachowych, dzięki czemu są one odporne na wilgoć i temperaturę.

[CTA]

Czy jest możliwa utylizacja zużytego oleju gastronomicznego?

Utylizacja oleju gastronomicznego jest obowiązkowa, i regulują to różne przepisy prawne. Nieważne czy to  jest osiedlowy bar czy znana restauracja, każdy z tych obiektów musi przestrzegać prawa w tym zakresie w taki sam sposób. Wiele osób zastanawia się, co może zrobić ze zużytym olejem posmażalniczym. Najczęściej wybieranym sposobem jest sprzedaż zużytego oleju gastronomicznego do specjalnego skupu, który następnie zajmuje się on dostarczonym produktem. Proces utylizacji oleju gastronomicznego to bardzo trudne działanie, jednak punkty skupujące ten produkt doskonale sobie z nim radzą. Skup oleju gastromoniczengo odbiera zużyty produkt, a wytwórca tego odpadu otrzymuje zaświadczenie o zabraniu oleju i prawne zabezpieczenie na wypadek kontroli sanepidu lub służb środowiskowych. Zużyty olej gastronomiczny nie może być ponownie wykorzystany w kuchni, lecz w innych branżach. Beczki z tłustym odpadem transportowane są do specjalnych zakładów, w których zlewa się zebrany tłuszcz a następnie poddaje się go procesowi oczyszczania, by móc go wykorzystać do produkcji wspomnianych wcześniej biopaliw. Stosowany również jest w przemyśle paszowym czy kosmetycznym. Utylizacja oleju gastronomicznego jest bardzo ważna, gdyż wytwórca jest prawnie zobowiązany do gospodarowania nim. Niedostosowanie się do norm i wylewanie produktu do kanalizacji lub innego nieodpowiedniego miejsca, może skutkować konsekwencjami prawnymi. Innym ważnym czynnikiem, który zachęca do utylizacji oleju posmażalniczego jest ekologia. Tłuszcz wylewany do ścieków ma bardzo negatywny pływ na otoczenie – resztki olejowe mogą między innymi uszkadzać kanały ściekowe.

[CTA]

Jaki kod BDO przypisuje się do olejów gastronomicznych?

Zużyty olej gastronomiczny to także odpad komunalny powstający w gospodarstwach domowych, niezawierający składników niebezpiecznych, pochodzących od innych wytwórców odpadów, które ze względu na swój charakter lub skład są podobne do opadów, które powstają w gospodarstwach domowych. Zgodnie z prawem odpady tego rodzaju należy odpowiednio sklasyfikować. Jednym z kryteriów jest podział ze względu na źródło ich powstania, dlatego też zużyte oleje gastronomiczne należy uznać jako odpad komunalny i umieścić pod kodem 20 01 2 (olej i tłuszcze jadalne). Jeśli jednak zużyty olej gastronomiczny wykorzystany był wcześniej do celów przemysłowych, należy go sklasyfikować zgodnie z katalogiem odpadów pod kodem 20 01 25, np. grupy 02 03 (odpady z przygotowania, przetwórstwa produktów i używek spożywczych oraz odpady pochodzenia roślinnego, w tym odpady z owoców, warzyw, produktów zbożowych, olejów jadalnych, kakao, kawy, herbaty oraz przygotowania i przetwarzania tytoniu, drożdży o produkcji ekstraktów drożdżowych, przygotowania i fermentacji melasy – z wyłączeniem 02 07). W tym przypadku wymagane jest uzyskanie wpisu do Rejestru-BDO co nakazuje prowadzenie ewidencji odpadów za pomocą karty przekazania odpadów oraz karty ewidencji odpadów, jeśli w ciągu roku zostanie ich wytworzone powyżej 5Mg, a dla odpadów niebezpiecznych powyżej 100 kg.

[CTA]

Jak przebiega recykling zużytego oleju gastronomicznego?

Wiele osób zastanawia się, co dalej się dzieje z odebranym olejem posmażalniczym? Skup oleju gastronomicznego przekazuje odpad specjalnym firmom, które podejmują liczne działania w celu wytworzenia nowego, ekologicznego produktu. Zużyte oleje gastronomiczne, tłuszcze roślinne i zwierzęce lub zawartość separatorów tłuszczu są podgrzewane do odpowiedniej temperatury przetwarzania a następnie wprowadzane do wirówki trójfazowej. Na tym etapie system Tricanter® marki Flottweg oddziela w jednym kroku wodę, olej i cząstki stałe. Wirówka ta z łatwością wyodrębnia cząstki stałe, bez względu na ich wielkość oraz ilość. Produkt ten jest przystosowany do optymalnego oczyszczania zużytych olejów spożywczych. Na dalszym etapie można wprowadzić separator- wykorzystuje się go do usunięcia z tłuszczu najdrobniejszych cząstek stałych. Działania te zapewniają jego całkowite oczyszczenie. Wirówki są trwałe i nie wymagają częstej konserwacji. Materia stała jest najczęściej poddawana recyklingowi termicznemu w zakładach zajmujących się produkcją biogazu. Natomiast oddzielona woda odpadowa jest wolna od substancji szkodliwych i może zostać przekazana do najbliższego zakładu oczyszczania ścieków. Sprzedaż zużytego oleju gastronomicznego przynosi wiele korzyści, jednak wciąż wiele przedsiębiorstw nieleganie pozbywa się odpadu olejowego. Działania te prowadzą do zanieczyszczenia środowiska.

Utylizacja oleju gastronomicznego to bardzo skomplikowane przedsięwzięcie, jeśli jednak zostanie wykonane w odpowiednim punkcie skupu to prace te przebiegną bardzo sprawnie i co ważne z korzyścią dla środowiska naturalnego.

Author:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *