Prowadzisz restaurację? Catering? A może po prostu jesteś ciekaw, jak należy postępować z odpadami pokonsumpcyjnymi? Jest to istotna wiedza z punktu widzenia zarówno prawa, jak i ekologii – dlatego warto ją zgłębiać!
Odpady pokonsumpcyjne – definicja
Jednak jak brzmi definicja odpadów pokonsumpcyjnych? Czym one w zasadzie są i gdzie je produkujemy? Odpady pokonsumpcyjne to po prostu pozostałości, które wytwarzamy w ramach działalności gospodarczej związanej z gastronomią. Dokładnie rzecz ujmując, odpady pokonsumpcyjne, nazywane także odpadami spożywczymi, to wszystkie te pozostałości, które w swoim składzie mają produkty odzwierzęce. Są to wszelkie odpadki, które po prostu nie nadają się już do spożycia – z bardzo różnych względów.
Co to są odpady pokonsumpcyjne? Możemy przywołać następujące przykłady:
- resztki dań, których nie zjedli goście restauracji,
- przeterminowana wędlina, jogurty, mleko, nabiał, wyroby mięsne (ogólne produkty odzwierzęce),
- oleje gastronomiczne,
- pozostałości z żywności, które nie nadają się do spożycia (np. kości, pióra).
Do tej grupy pozostałości zalicza się również tzw. kategorię 3 ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego. Są to po prostu odpady spożywcze, żywnościowe zawierające w sobie składniki pochodzenia zwierzęcego, pochodzące ze zdrowych osobników. Tego rodzaju odpady są kwalifikowane jako niebezpieczne, ponieważ podczas procesów gnilnych pojawia się kilka potencjalnych zagrożeń.
Dotyczy to gryzoni, które mogą się pojawić w miejscu składowania takich odpadów, owadów, larw muszych, które będą się rozwijać np. na gnijącym mięsie, a co za tym idzie – wzrasta groźba wywoływania chorób. W związku z tym, z odpadami pokonsumpcyjnymi musimy się obchodzić w specjalny sposób – tak, aby nie naruszyć przepisów narzucanych przez sanepid oraz po to, by zagwarantować pracownikom bezpieczne warunki pracy.
Pozostałości tego rodzaju powstają oczywiście we wszelkich punktach gastronomicznych – wiele także zależy od rodzaju serwowanych dań (w vege restauracjach, z pewnością mamy do czynienia z odpadami pokonsumpcyjnymi w mniejszym stopniu). Jednak te punkty gastronomiczne mogą znajdować się w przeróżnych miejscach: w hotelach, szpitalach, środkach transportu publicznego, szkołach, uniwersytetach etc. Zwłaszcza w przypadku gromadzenia odpadów spożywczych w szpitalach należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ w resztkach pokarmów po posiłkach pacjentów mogą się znajdować groźne drobnoustroje. Zatem, co powinniśmy począć z tego rodzaju odpadami?
[CTA]
Odbiór odpadów pokonsumpcyjnych
Zdecydowanie w grę nie wchodzi długotrwałe gromadzenie pozostałości na terenie punktów gastronomicznych. Takie praktyki grożą pojawieniem się szczurów, czy też owadów. Co więcej – procesom gnilnym towarzyszy nieprzyjemny zapach, który nie dość, że utrudniałby pracę, to jeszcze odstraszałby klientów. W związku z tym, do obowiązków menadżerów restauracji należy zorganizowanie odpowiedniego odbioru odpadów pokonsumpcyjnych.
Wystarczy tylko znaleźć odpowiednią firmę wywozową, która zajmie się naszymi pozostałościami. Najczęściej utylizacją olejów gastronomicznych zajmują się osobne podmioty, jednak w wielu przypadkach na rynku pojawiają się podmioty, które w całości obsługują lokale gastronomiczne. Jeśli nie jesteś pewien, w jaki sposób znaleźć odpowiednią firmę – wystarczy, że zgłosisz się do nas!
Zajmujemy się kompleksowym wycenianiem pozostałości, usług i wyszukiwaniem odpowiednich firm odbierających odpady pokonsumpcyjne. Jedyne, co musisz zrobić to skontaktować się z nami – czy to za pomocą rozmowy telefonicznej, czy przez formularz zgłoszeniowy. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stawkach np. dotyczących utylizacji i odbioru olejów gastronomicznych – kliknij tutaj.
Zanim zdecydujesz się na konkretną firmę, warto pamiętać o kilku najważniejszych zasadach:
- nie można wylewać resztek jedzenia (a zwłaszcza olejów) do kanalizacji,
- nie możemy w naszej restauracji korzystać z młynków koloidalnych,
- musimy odpowiednio wyznaczyć miejsce składowania odpadów w naszej restauracji (warto także skorzystać ze specjalnych pojemników do kompostowania odpadów spożywczych, które niwelują brzydki zapach).
W jaki sposób przebiega utylizacja odpadów spożywczych? To zależy! Jeśli mamy do czynienia z olejami posmażalniczymi z frytkownic – należy je odpowiednio zabezpieczyć i oddać firmie wywozowej. Zajmuje się ona stopieniem i przefiltrowaniem olejów spożywczych, a także recyklingiem tego rodzaju pozostałości. Co może powstać ze starej frytury? Bardzo często produkuje się komponenty do ekodiesla lub też przekształca olej gastronomiczny w olej opałowy.
A jeśli chodzi o pozostałości odzwierzęce typu padlina – tutaj również jest możliwość wykorzystania tego odpadu jako surowca! Za pomocą specjalnych rozdrabniarek mieli się odebrany odpad na drobne elementy, a następnie odsącza tłuszcze, odsysa wodę, czy wydobywa krew z pozostałości, oddziela kości etc. Z tego rodzaju odzyskanych surowców możemy wyprodukować mączkę zwierzęcą i tłuszcze przydatne w procesach produkcyjnych. Zatem sam widzisz – zdecydowanie warto przekazywać swoje odpady pokonsumpcyjne specjalistom!
Zatem jeśli posiadasz pewne ilości odpadów spożywczych i nie wiesz, co z nimi zrobić – zwróć się do nas! Pomożemy Ci w procesie wyszukiwania właściwego podmiotu, dostosujemy sposób wyszukiwania do Twoich preferencji i wymagań, a także wycenimy usługę oraz posiadane przez Ciebie pozostałości. Wystarczy się do nas zgłosić – porozmawiać lub napisać!