Z problemem odbioru odpadów BIO boryka się wiele firm, głównie z branży gastronomicznej. Ale co oznacza słowo „bioodpady”? Jakie surowce można wyrzucać do charakterystycznego brązowego pojemnika, a które powinny trafić do odpadów zmieszanych?
Bioodpady, nazywane również odpadami biodegradowalnymi, to odpady organiczne, które powstają w naszych domach zazwyczaj z resztek jedzenia lub roślin. To wszelkie zepsute warzywa, owoce (również ich obierki), suche pieczywo, łupiny orzechów, skorupki od jajek czy fusy po kawie i herbacie razem z filtrem papierowym. A czego nie można tam wyrzucać i powinno trafić do zmieszanych (czarny pojemnik)? To między innymi zepsuta żywność, surowe mięso, kości, ości, padlina, drewno, piasek, ziemia, odchody czy środki ochrony roślin.
Borykasz się z problemem odbioru odpadów BIO? Skontaktuj się z nami, na pewno zaproponujemy rozsądną ofertę!